ENDLESS LIFE op Doornburgh: kunst en wetenschap over het oneindige leven

De mens wordt steeds ouder. Is het straks mogelijk om ons leven eindeloos te verlengen? Tijdens ENDLESS LIFE op Buitenplaats Doornburgh reflecteren kunstenaars, denkers en wetenschappers een half jaar lang op het eeuwige leven in relatie tot het lichaam, de geest en de wereld om ons heen.

Van 13 september 2019 t/m 29 maart 2020 verkennen hedendaagse kunstenaars en wetenschappers dit thema op Buitenplaats Doornburgh in ‘ENDLESS LIFE. Kunst & wetenschap over het oneindige leven.’ Naast de tentoonstelling delen toonaangevende experts hun kennis in lezingen over eeuwige leven.

Oneindig leven mogelijk?
Het leven is eindig: cellen in ons lichaam verouderen en dit verval leidt uiteindelijk tot onze dood. Uit recente wetenschappelijke ontdekkingen blijkt dat deze veroudering te vertragen is en dat sommige cellen zelfs weer jonger kunnen worden. Eindeloos leven is een diep verlangen dat in veel culturen is verwoord en verbeeld. Wetenschappers hopen het verval tegen te gaan door nieuwe organen, slimme implantaten, gentherapie of zelfs met een uitgebalanceerd dieet. Tijdens ENDLESS LIFE reflecteren van 12 september 2019 t/m 29 maart 2020 kunstenaars en wetenschappers over de verlenging van het leven. Want hoe ziet onze wereld er straks uit als de dood niet voor iedereen meer een vaststaand feit is? Op Buitenplaats Doornburgh komen tijdens ENDLESS LIFE in de lezingen en de tentoongestelde kunst verschillende perspectieven aan bod.

Kunst en wetenschap
In de priorij is kunst te zien van Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann (DE). De interactieve werken ‘Dune’ en ‘Lotus’ van Daan Roosegaarde geven bezoekers een glimp van hoe deze kunstenaar een toekomst ziet: een mix van technologie en creativiteit waar de grenzen tussen de geesteswetenschappen en de wetenschappen vervaagt. Adviserend curator Zippora Elders; “ENDLESS LIFE is een interdisciplinair programma waarin wordt gereflecteerd op eeuwig leven in relatie tot lichaam, ziel en bezieling, kwetsbaarheid, betekenis van het bestaan, tijdsbeleving, ongemak, het organische, onbekende technologie en het onvoorstelbare.”

Lezingen: Doornburgh Dialogen
Tijdens ENDLESS LIFE bespreken diverse wetenschappers en experts in lezingen welke innovaties er binnenkort aankomen op het gebied van het eindeloze leven en wat de gevolgen kunnen zijn voor ons als samenleving en de planeet. Moeten we wel naar levensverlenging en onsterfelijkheid streven? Te gast zijn o.a. hoogleraar gerontologie en verouderingsonderzoeker Andrea Maier, wetenschapsfilosoof Trudy Dehue en leraar Tibetaans boeddhisme Jan Geurtz. Binnenkort worden meer namen bekend gemaakt. “De zoektocht naar eeuwig leven en de fontein van de eeuwige jeugd is van alle tijden. Wat is de waarde van de culturele en spirituele idealen van onsterfelijkheid in het licht van de huidige wetenschappelijke beloften? Op welke manier gaan we de nieuwe technieken gebruiken? De sprekers van de lezingen gaan in dialoog met het publiek en daarom heten de lezingen ‘Doornburgh Dialogen’,” aldus samensteller van de lezingenreeks techniekfilosoof Martijntje Smits.

Za 14 september: Eeuwig houdbaar? – Andrea Maier & Trudy Dehue
Za 2 november: Ars moriendi (de kunst van het sterven) – Jan Geurtz

Bezoek de website van Doornburgh voor meer informatie over ENDLESS LIFE.