Vanaf zondag 23 september opent Buitenplaats Doornburgh in Maarssen haar deuren voor het publiek. Dit is het startsein van een nieuw hoofdstuk voor deze zeventiende-eeuwse buitenplaats aan de Vecht. Samen met de partnerorganisaties binnen MeyerBergman Erfgoed Groep maken we van Doornburgh een centrum waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten.
Maya Meijer-Bergmans, co-founder MeyerBergman Erfgoed Groep:
“Met behoud van de monumentale waarden, gaan wij Doornburgh de komende jaren een nieuwe bestemming geven. Doornburgh wordt een laboratorium voor de kunst en een atelier voor de wetenschap.” Doel is om een podium te creëren waar professionals, talent, leiders en publiek de gelegenheid krijgen om schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren.
Maya Meijer-Bergmans: “Waarom dit de uitgelezen plek is om ideeën over de toekomst te formuleren? Voor we de buitenplaats kochten hebben we lang met de zusters gesproken. Op het laatst werd de priorij op deze buitenplaats slechts door drie zusters bewoond. Het idee voor Doornburgh is geïnspireerd op hun open attitude, devotie en idee van bezinning. Niet leven in de waan van de dag, en je bewust zijn wat je kan betekenen voor een ander. Doornburgh is wat mij betreft de uitgelezen plek waar we vanuit een rijke geschiedenis, met verschillende disciplines kunnen werken aan een ‘bright future’.”
Op 23 september wordt de buitenplaats voor het eerst opengesteld voor het publiek met onder andere de expositie Cathedral van de Russisch-Nederlandse kunstenares Masha Trebukova. Ook is in de voormalige priorij een expositie te zien over de geschiedenis van Doornburgh, gemaakt door de studenten van de Reinwardt Academie.
Het thema de komende maanden is transitie. De bezoeker wordt deelgenoot gemaakt van het begin van een reis met als einddoel: Doornburgh als unieke plaats waar kunst, cultuur, wetenschap, filosofie en eten elkaar ontmoeten en versterken. De herontwikkeling en herbestemming van Doornburgh zal meerdere jaren in beslag nemen.
Medio oktober opent in het voormalige klooster De Zusters. Een bijzonder restaurant vernoemd naar de voormalige bewoners van deze plek. Van donderdag tot en met zondag zijn bezoekers welkom voor een memorabel diner. Twee topchefs met Utrechtse roots koken een wisselend menu met lokale producten, volgens het table d’hôtes-principe. ‘s Zomers vindt het diner plaats rond de prachtige binnentuin vol kruiden en eetbare bloemen, ‘s winters in de refter, de voormalige eetzaal van de priorij.
Voor meer informatie: bekijk onze projectpagina of ga naar de website van Doornburgh.