Tentoonstelling over de Bossche School opent op Doornburgh

Vanaf vrijdag 17 mei is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de tentoonstelling Een Huis voor de Geest te bezoeken, over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. De priorij op Doornburgh is een indrukwekkend voorbeeld van deze architectuurstroming en hierdoor een extra bijzondere setting voor deze tentoonstelling. Curator en expert Caroline Voet: “Deze bijzondere architectuur verdient meer aandacht. De tentoonstelling biedt naast verdieping meteen de unieke mogelijk om een gebouw in deze architectonische stijl te beleven.” De tentoonstelling is tot stand gebracht in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut.

Dom Hans van der Laan (1904 – 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik en architect. Hij was één van de leidende figuren van de naoorlogse architectuurstroming de Bossche School. Jan de Jong (1917-2001) was zijn leerling en hij ontwierp in 1966 het gebouw waar de tentoonstelling te zien is: de priorij op Buitenplaats Doornburgh. De architectuur van de Bossche School baseert zich op het ‘plastische getal’, een ruimtelijke formule die de ideale maatverhouding van gebouwen bepaalt. Het hoogtepunt van deze architectuurstroming was in de jaren ’60 en ’70, maar ook nu worden er nog gebouwen ontworpen die geïnspireerd zijn door de Bossche school.

Curator en expert Caroline Voet: “Deze bijzondere architectuur verdient meer aandacht. De tentoonstelling biedt naast verdieping meteen de unieke mogelijk om een gebouw in deze architectonische stijl te beleven.”  Vooral de ideeën van Van der Laan over maatverhoudingen en de ruimtelijke ervaring beïnvloeden ook vandaag nog architecten wereldwijd. Zijn leerling De Jong zei zelf over zijn architectuur: “Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest.”

Lees meer over de tentoonstelling op de website van Doornburgh.